Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Histoire de Marie et Julien

Κυριακή 21 Μάρτη 9:30 μμ θα προβληθεί μια ταινία του Jacques Rivette

Ο Ζουλιέν είναι επιδιορθωτής ρολογιών κυρίως αντικών . Στην έναρξη ονειρεύεται την Μαρί μια κοπέλα που είχε συναντήσει στο παρελθόν και την επιθυμεί. Στην αμέσως επόμενη σεκάνς συναντιούνται και αποφασίζουν να βρεθούν στο σπίτι του Ζουλιέν . Ο Ζουλιέν εκβιάζει τη μυστηριώδη Μάνταμ Χ σχετικά με πλαστά πιστοποιητικά από κινέζικα υφάσματα που η Μάνταμ Χ εμπορεύεται. Συναντιούνται σε μια σκοτεινή γωνιά του Παρισιού και αποφασίζουν το διακανονισμό. Η Μαρί επισκέπτεται τον Ζουλιέν στο σπίτι του και γίνονατι εραστές. "Μας χωρίζει μια άβυσσος και ένας γάτος που τον λέγαν nevermore"

" Η ιστορία της Μαρί και της Ζουλιέν " είναι το 3ο μέρος της τριλογίας του θανάτου του Ζάκ Ριβέτ. Μέσα από μια υπνωτιστική αφήγηση και με πρόσχημα τις αγαπημένες του θεωρίες συνωμοσίας ο Ριβέτ, διαπραγματεύται την εμμονή της ανθρώπινης ύπαρξης στην υλικότητα της . Οι επιθυμίες είναι ικανές να υλοποιήσουν τα φαντάσματα . Απέναντι στο αναπόφευκτο του θανάτου , η ερωτική επιθυμία φαντάζει ως μοναδικό αντίπαλο δέος , ίσως γιατί είναι το μοναδικό πράγμα που είναι ικανό να στρέψει το βλέμμα , κάνοντας μας να δούμε καθαρά. Στο τελικό σπαρακτικό φινάλε , ο Ριβέτ δίνει διέξοδο στους ήρωες του , επισημαίνοντας ακόμη το δικαίωμα να επαναφευρίσκουμε το χρόνο μέσα από τις συναντήσεις εκείνες που μας καθορίζουν.
Ο Ζακ Ριβέτ είναι εμβληματική μορφή του Γαλλικού Νέου Κύμματος. Υπό την καθοδήγηση του Αντρέ Μποζέν μαζί με τον Τρυφό,Γκοντάρ,Σαμπρόλ δημιούργησαν τα "κινηματογραφικά τετράδια" περιοδικό που άλλαξε την ιστορία του κινηματογράφου. Η πρώτη του ταινία "Το Παρίσι μας Ανήκει". Συνεχίζει να κάνει ταινίες μέχρι και σήμερα στα 82 του χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου